Számítógép - ahogy én látom!
2019. szeptember 05. írta: Kekplatanfa

Számítógép - ahogy én látom!

Üdv és Sziasztok!

Írok néhány jó dolgot a gépekről. Mégis csak gép előtt ülünk, mert mi mással menne az internet... na jó, talán ma már ipaddal (táblagép), iphonéval (okostelefon) is megy, de régen, alig 10 évvel ezelőtt ez még nem volt általános Magyarországon!
Számítógép! Minden magyar úgy tudja, hogy Neumann János fektette le az alapjait a modern számítógépnek. Ez igaz is, de nem teljesen, mert már korábban is voltak kísérletek számítógép felépítésére, mint például a MARK 1, vagy a tizenkilencedik században Babbage, vagy a tizenhatodik században Leonadro Da Vinci. Igen, neki is volt modellje, csak valamiért nem tudta összerakni. De 1960-as években megkísérelték összerakni, és... működött!
Persze néhány magasröptű gondolat azt feltételezi, hogy már az ókorban voltak kísérletek a papok és tudósok által királyi és fáraó számítógépek felépítésére, miszerint a sötét középkor előtt egy elfeledett, jóval magasabb világ létezett. Erre utalt az ásatások során talált akkumulátorok, melyek korát 2500-3000 évre saccolták a mérők, és egészen úgy működik, mint a régi villany központi kapcsolók amperkapszulái.
De a lényeg, ami lényeg, hogy 1980-tól beindult a grafikai operációs rendszerek kora, és onnantól nem volt megállás. Mára meg már alaptudás a számítástechnika.
Számítógép! A modern tudomány elengedhetetlen eszköze. Nem áll másból, mint egy mozgatható egérből, egy klaviatúrából, két hangfalból, egy monitorból, és egy gépházból. Minden egyszerű ember összetudná már rakni, és a Windows magától betölt. Persze mélyebbre hatóan van hardver és szoftver elemei is.
Ha megbontjuk a gépházat - ne tegyük, mert a garancia elveszik - akkor találkozunk egy merevlemezzel, egy optikai meghajtóval, régebben egy mágneses lemez meghajtóval, az alaplappal, valamint a tápegységgel, és az usb portokkal. Erre épül rá megannyi kábel (tápkábel, adatkábel), és tulajdonképpen ez a számítógép alapja. Ami fut alatta, az csupán a merevlemezre írt adat memóriába olvasása.
A Windows - ma már MacOS, Linux, stb is van - a grafikai operációs rendszer kezelő felülete. Programok, és feladatok memóriába és biosba táplált forráskódjai, melyek lehetővé teszik a rendszer kompatibilisségét akár a hálóval is, és tulajdonképpen kezelik a merevlemezt, az alaplapot, meghajtót, amik mind a memóriába töltött kódsorok alapján futnak végig a Windows alatt, mint hardver konfiguráció.
Persze számos külső periféria is létezik, amik növelik a PC használatának élményét, mint például kamera, mikrofon, konzol, botkormány, pedál, sisak, lámpák, vagy akár külső merevlemezek és meghajtók, pendrivék. Ezek nem csak, hogy tágítják a számítástechnika körét, de egy új világot nyitnak az emberiség fejezetében. A technika világát!
Ma már elengedhetetlen egy számítógépnél, hogy a HDD legyen 100 GB felett, a cpu 2,5, de inkább 3 Ghz felett, a memória 2 de inkább 4 gb felett, hogy minőségi videó kártyája, és hangkártyája legyen, dvd író meghajtója legyen, valamint hogy maga az alaplap gyártója is megfeleljen a protokollnak. De általában, főleg laptopoknál, okostábláknál, telefonoknál nem is képzelhető el másképp mindez, csak egy operációs rendszer társaságában, ami, ha új kivitelben van, akkor minimum 100 ezer forintot is érhet. De a használt asztali gépek is legalább tudják azt, mint hordozható laptop társaik, és áruk negyede, 20- és 40 ezer között mozog.
Néhány jó pc márka: Dell, Asus, HP, Fujitsu, Lenovo, Toshiba, amikben biztos nem csalódik a vevő. Bár az utolsó hárommal - Lenovo, Toshiba, Fujitsu - csak kellő körültekintés után bíznék meg.

Szépeket

kekplatanfa

https://www.travian.com/hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kekplatanfa.blog.hu/api/trackback/id/tr8715040478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása