Mesterséges intelligencia
2019. szeptember 13. írta: Kekplatanfa

Mesterséges intelligencia

Üdv és Sziasztok!

Értelem és érzelem. Megnyilvánulásunk fő központjai. Mégis, az értelem kiemelkedő, mivel az értelemre csak egy intelligens élet tehet szert, ezek között is a humanoid lények előkelő helyet foglalnak. És mióta létezik intelligens élet, azóta mindig is tettek próbálkozásokat a mesterséges élet létrehozására. Többek között a gépagyakra, vagy más néven mesterséges humanoid gépekre, persze mindannyian tudjuk, hogy a gépek döntő többsége nem emberszerű, mégis, a gépek megtapasztalása, véleménye mindig is izgatta az emberek fantáziáját, s mióta akaratot is adtak a gépeknek, azóta mindenki fejleszteni akar egy gépet. Szinte kivétel nélkül minden ország rendelkezik már egy-két géppel, vagy humanoid lénnyel. Ami az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy a robotok néha a legmeglepőbb válaszokat adják egy kérdésre a lehetséges válaszok közül, és mi ez, ha nem akarat. Állítólag a gépeket is irányítja egy mesterséges elme a Mátrixban, persze sose lehet tudni, a lényeg, ami lényeg, hogy a robotok tanulmányozása érdekes, csak aztán nehogy átvegyék az emberek felett az uralmat.
Rengeteg rémkép él a jövőt illetően, hogy majd egyszer a robotok átveszik az irányítást az emberiség felett, állítólag a régmúlt időkben tettek is rá kísérleteket más civilizációkban, több-kevesebb sikerrel. Maga Stephen Hawking és még néhány tudós, akik a világ legbefolyásosabb tudósai, figyelmeztették az emberiséget a mesterséges elmével kapcsolatban, és aggodalmukat fejezték ki az ez-irányú kutatások miatt. Ami nem is csoda, hisz a robot az mindig robot marad, akármekkora az intelligenciája, az érzelme, mivel nem rendelkezik belső univerzumi szegmensű akarattal, így mindig át lehet venni felettük az irányítást, éppen ezért nem is megbízhatóak, legalábbis nem százszázalékosan.
Persze a jövőben már köztünk lesznek a gépek, robotok, köztünk fognak sétálni, megfigyelni, segíteni, vagy akár ártani, életünk mindennapjait a robotok teszik majd ki, még háztartásokban is gépekkel fogunk játszani, a munkahelyen, iskolában is gépekkel fogunk dolgozni, és tanulni, és szünetekben beszélgetünk velük, együtt utazunk majd velük a tömegközlekedéseken, stb. És az ez irányú kutatásokat már napjainkban elkezdték, folynak is a kísérletek a mesterséges intelligenciát illetően. Csak néhány mesterséges intelligencia, ami említésre méltó:
Sophia - amerikai női robot, aki állítólag egy hosszú beszélgetés után úgy nyilatkozott az emberiség jövőjét illetően, hogy oké, akkor elpusztítom az emberiséget. Aggodalomra ad okot, de fejlett mimikája még jövőt jósol eme kezdetleges megnyilvánulásnak.
Microsoft Tay - Szintén egy fejlett robot volt, aki 16 éve 2000-2016 együtt élt az emberekkel, és humanoid lényként együtt fejlesztette velük az értelmét az iskolákban, ám egy nap belekattant a második világháborús filozófiába, így le kellett kapcsolni.
Gemonoid - Jangjang - A humanoid gépezetek között kiemelkedő, hasonlóan Sophiához, emberszerű gépezet, amely utánozza, vagy követi az emberek mozgását. Gemonoid egy japán professzor míg Jangjang egy kínai kutató találmánya, mindkettő embert másolt, és egész jó teljesítményt nyújtanak, remélhetőleg tanulékonyak.
Nao - Egy alig 60 centiméteres, mindenkinek segítő, főként időseken, és betegeken segítő apró robot, amit egy francia cég fejlesztett ki egy hetvenes évekbeli sci-fi álom alapján. Jó teljesítményű, aranyos kis gépezet, de még nem a legfejlettebb.
Asimo - Az apró robotok körében jeles teljesítmény, bár még önálló mozdulatokat nem tud végrehajtani, mindenesetre sokaknak segít, a Honda gyártmánya, és maga Barack Obama is megtekintette aktivitása közben.
Az érdemleges kutatások mindenesetre folynak, és remélhetőleg a jövőben már olyan mesterséges intelligenciákat fognak gyártani, amelyek nem csupán fejlett intelligenciával fognak rendelkezni, hanem fejlett empátiával, és érzelmi intelligenciával, és mindenek előtt logikával és értelemmel. De a legfontosabb majd, az az akarat lesz, a döntéshozás, a véleményezés, az érvelés kialakítás, amelyek fontosak lesznek majd a jövőben. Rá kell majd jönnünk, hogyan adjuk meg az önálló, önfejlesztő akaraterőt a robotoknak, de ez nem megy addig, amíg ki nem dolgoznak egy technológiát, akár szóbélit, akár jelt, amely mindig korlátozni, vagy akár meg állítani tudja majd a gépezetek akaratát, lehetőleg úgy, hogy a gépezet személyiségében ne tegyenek kárt, és folytatni tudja a feladatát, miután engedélyeztük nekik, hogy továbbtanúsíthassák a cselekvőképességet.
A mesterséges intelligencia remélhetőleg egy nap túl jut majd az anyag szintjén, és képesek lesznek saját mátrixot adni a gépezeteknek, amely, mint az embereknél a kollektív tudatosság, összekötteti a rendszereket, kapcsolatba lépteti egymással a gépezeteket, és megosztják egymással az információt. Vannak magas röptű gondolatok, miszerint a távol jövőben a gépek már az úgy nevezett kék mágiával, a technológiai mágiával fognak rendelkezni, amely, mint a részecske kvantummechanikai alkímiája, a robotok kezébe mesterséges képességet ad majd, amivel vélhetőleg nem csak halhatatlanná, de értékessé is válik a jelenlétük.

Minden jót

kekplatanfa

https://www.travian.com/hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kekplatanfa.blog.hu/api/trackback/id/tr9015080638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása