Az öt kínai elem
2019. szeptember 07. írta: Kekplatanfa

Az öt kínai elem

Üdv és Sziasztok!

A kínaiak nagyon jó emberismerőek! Nem csak a csillagállásokat, és az asztrológiát ismerik, de az emberi jellem tulajdonságait is. Éppen ezért kategorizálják az emberi mentalitást is, és az emberi beállítottságot is. Ma a mentalitást nézzük meg. Az ember mentalitását befolyásolja, hogy a bolygó egy teljes évtized ciklus energiahatásának melyik pontjában részesül. Aztán az évtizedek között különbségek is vannak, mert a bolygót más és más energia hatja át. Az öt elem a fém, a víz, a fa, a tűz, és a föld. Megfigyelhetjük, ahogy a mentalitás az évtized elején szilárd, aztán meglazul, végül növekszik, majd fellángol, és lenyugszik. Ez is, akárcsak a lelki körforgás, vagy a csillagállások változása, bizonyos ciklusokban mozognak. Nem nehéz megjegyezni őket, és ismét bővül lexikális emberismeretünk.

Az elemek szerinti típusok: jin (-) és jang (+)

FÉM - 0 (+) és 1 (-) végű évszámok
VÍZ - 2 (+) és 3 (-) végű évszámok
FA - 4 (+) és 5 (-) végű évszámok
TŰZ - 6 (+) és 7 (-) végű évszámok
FÖLD - 8 (+) és 9 (-) végű évszámok

FÉM
Jellemzése
A veszélyes fehér tigris, amely ehhez az elemhez tartozik, meglehetősen szeszélyes és kiszámíthatatlan, de bátor, és megvédi magát, sőt támad is, ha arra van szükség.
Kapcsolódó jelzők: éles, kemény, vezető.

A fém uralma alatt álló ember szögletes testalkatú, arcbőre világos. Csontjai erőteljesek, izomzata kidolgozott, de nem ritka, hogy alacsonyabb testalkatú, mint a más elemekhez tartozó emberek.
Az ehhez az elemhez tartozó személy kemény és határozott. Gondolkodása tiszta és világos. Megbízható, önálló, a tettek és erőfeszítések embere. Energikus, ambiciózus, aktív, és szívesen mozdul ki hazulról.
A fém emberek fáradhatatlanok és állhatatosak, de olykor túl szigorúvá, merevvé, rugalmatlanná válhatnak, nehezen tudnak lazítani.
Aktivitásuk mellett talán épp ezért hajlamosak a melankóliára, visszahúzódásra, a magányosság megélésére, az önmegtartóztatásra. Képesek a végletekig kifárasztani magukat, ilyenkor ennek megfelelően teljesen kimerültek és aluszékonyak.

A fém eleműekhez közel áll a szociális és általában a szellemi hivatás. Ez azért is testhezálló számukra, mert valóban etikusan viselkednek, és a gyakorlatba is igyekeznek átültetni az ennek megfelelő erényeket. Néha azonban lelki konfliktust okoz számukra a bennük meglévő kíméletlenség, önérvényesítés és a morális magatartás összeütközése. Viselkedésük néha kényszeredettnek hat.

FÖLD
Jellemzése
A Föld elem állata a bivaly, amely termékenységi szimbólum.
Az elemhez kapcsolódó egyéb jellemzők: bőséges, termékeny, növekedést tápláló.

Aki ehhez az elemhez tartozik, annak arcvonásai markánsak, és tagbaszakadt, izmos testfelépítés, valamint kissé sárgás árnyalatú bőr jellemzi.

Ők valóban két lábban állnak a földön. Megbízhatóságuk némelyek számára unalmasnak hathat, de épp biztonságot és rendíthetetlenséget sugárzó lényük jelent másoknak is támaszt. Békés természetüknél fogva konfliktuskerülők, inkább szeretnek mások kedvére tenni. Pragmatikus gondolkodásúak, és a testiség közel áll hozzájuk. Hajlamosak a féltékenykedésre.

Felelősségteljes, gyakorlatias, becsületes emberként ismeri őket környezetük. Önfegyelmük nagy, keményen dolgoznak, olykor hatalmába keríti őket a munkamánia. Túlzott tárgyilagosságra törekvésük miatt előfordul, hogy képzelőerejük elsorvad, és kimarad az életük a romantika vagy a kalandvágy. A föld elemű ember rugalmatlan és lassú, de gondoskodó, békés, kiegyensúlyozott.

FA
Jellemzése
Állata, a zöld sárkány, a boldogságot és a jólétet jelképezi; széles látókör és józan bölcsesség társul hozzá.
Kapcsolódó jelzők: terjeszkedő, rugalmas, erős és rögzített.

A fa elemű emberek vékonyak, magasak, egyenes tartásúak, ízületeik erősek, ujjaik hosszúak és bütykösek. Bőrük néha zöldes árnyalatú.
Jellemzi őket a nagyvonalúság és a magabiztosság; többnyire kiegyensúlyozottak. Kedvelik az eleganciát, szépségszeretők, kifinomultak, könyörületesek. Sokra képesek, okosak, sőt ravaszak, de hajlamosak többet vállalni, mint amennyit valóban el is tudnak végezni. Alkalmazkodóképességük remek, de igénylik a szabadságot és a változatosságot. Erősek, önállóak, tele vannak energiával, szenvedélyük a gyarapítás, terjeszkedés és megvilágosítás. Ahogy a fa terjeszkedik és növekszik, úgy az ehhez az elemhez tartozó emberek a többieknél jobban törekszenek a nagyságra és az erőre.

Dinamikusak, könnyen döntenek, de ha mások gátolni próbálják őket a növekedésben, az könnyen meglepő hevességű haragot és dühöt vált ki belőlük, ilyenkor nehezen uralkodnak magukon. Az önuralom egyébként sem jellemző tulajdonságuk. Gyűlölnek mindenfajta korlátozást, hiszen szabadságra és mozgástérre vágynak. Azonban agressziójuk sohasem tartós. Alapjában véve büszkének és hűvösnek tűnnek, de könnyen játékosak és társaságkedvelők, amíg nem válik számukra túl erőssé az intimitás. Folytonos újítási kedvük miatt idealistáknak is mondhatók.

VÍZ
Jellemzése
A víz elemhez a fekete teknős tartozik, amely - gondoljunk csak a páncéljára -, biztonságos hátországot és stabilitást nyújt.
A következő jelzők kapcsolhatók még hozzá: nedves, hideg, ereszkedő, folyékony, hajlékony.

A víz elemű ember alakja többnyire teltebb, de ez nem jelenti azt, hogy kövérkés lenne. Bőre finom, enyhén olajos, sokféle árnyalatú lehet, nem pedig egy, rá kifejezetten jellemző, mint a többi elem esetében.

Elmondható róla, hogy passzív, nyugodt, alkalmazkodó. Befogadó és visszafogott, kommunikatív, rugalmas, meggyőző, spirituális. Nagy tudású és érdeklődő, filozofikus hajlamú. Kritikus, esetleg ítélkező.
Túlzott passzivitása következtében túlságosan békülékeny lehet, csak hogy elkerülje a konfliktusokat. Érzékeny másokra, miközben magára nem fordít elég figyelmet.

A víz elemű emberek gyakorta fázósak, épp ezért kedvelik a melegebb éghajlatú tájakat. Ahogy a víz, úgy ők is állandó mozgásban vannak, ezért például a föld elemre oly jellemző türelem és befelé fordulás nagyon ritka náluk. Épp ezért azonban fontos szerepet játszik náluk a másokkal kiépítendő jó kommunikáció és a kreativitás. Hajlamosak az aggodalmaskodásra, könnyen befolyásolhatók és nagyon érzékenyek.

TŰZ
Jellemzése
A tűz elemhez a vörös főnix tartozik, amelynek tág térre van szüksége a szárnyaláshoz, hogy aztán messzire merészkedhessen. Ugyanakkor rugalmas és előrelátó is.
Kapcsolódó jelzők: száraz, forró, magasra törő, aktív.

A tűz jellegű ember feje hosszúkás, álla széles. Bőre fénylő és pirospozsgás, haja barnás vagy vöröses árnyalatú. Általában karcsú, hajlékony testű, csontos és inas.

Éles elméjű, határozott, értelmes és leleményes. Gyorsan és hevesen reagál, változékony, kalandvágyó ember. Kreatív, vidám, és melegszívű, és érdemes a megérzéseire hallgatnia, mivel jók az intuíciói. Éles nyelvű, szikrázó, túláradó, és könnyű bűvkörébe kerülni, hiszen karizmatikus személyiség, akinek társasága roppant szórakoztató. Ez a szenvedélyes egyéniség azonban könnyen önpusztító lehet, elítélő, destruktív másokkal szemben.

A tűz eleműek robbanékonyak, forróvérűek, sőt, akár szélsőségesen romantikusak. Azonban fenyegeti őket az a veszély, hogy érzelmeik hamar ellobbannak, vagy szenvedélyükkel elriasztják a másikat. A velük való együttélés épp hirtelenkedéseik miatt nehéz, és kapkodó természetük következtében nem mindig viszik végig, amibe belekezdtek. Gyengéjük a mohóság és a hiúság, emellett pedig kifejezetten keresik a kockázatot.

Minden jót

kekplatanfa

https://www.travian.com/hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kekplatanfa.blog.hu/api/trackback/id/tr10015048908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása