Embertípusok IV.: Testtípusok személyiségjegyei
2019. szeptember 08. írta: Kekplatanfa

Embertípusok IV.: Testtípusok személyiségjegyei

Üdv és Sziasztok!

Mondják sokan, mutasd meg az embert, és megmondom, kicsoda. Meglehet, igaz, ugyanis ha az arckarakter nem mondott volna eleget, a testtípus annál többet mond. Az ember el sem hinné, hogy a teste legalább annyi mindent elárul, mint az arca, csak kevesebben ismerik, és ezért kevesebben tulajdonítanak jelentőséget neki. De a jó személyiségismerő könnyen rátalál az illető gyenge, és erős pontjaira, könnyen ki tudja elégíteni, és meglepetéseket tud okozni neki. Az indiai vallás számos érdekességgel kecsegtet minket, nem csak a horoszkópja érdekes, vagy éppen a vallási tanításai, esetleg a személyiségismeretei, de a kínaihoz hasonlóan az indiaiak is jó emberismerők, és képesek könnyen meglátni, mi is lakozik az emberben. Az Ayurvedikus elemzés a védák tanításaiból származik még az ókorból, és azt szolgálta, hogy a 9 embertípus megtalálja a neki járó helyes filozófiát, és életvitelt. A doshák számtalan kombinációja létezik, így ne lepődjünk meg, ha egyszerre több típushoz tartozunk, de legritkább, amikor az emberben mind a három típus megtalálható egyenlő arányban. Íme:

***

Te melyik ayurvedikus testtípusba tartozol?
Az ayurvéda filozófiája szerint, az öt őselem különböző kombinációja létrehozta a doshákat. A doshák magukba foglalják az őket alkotó elemek fizikai és szellemi tulajdonságait. A három dosha irányítása alatt állnak az anyagcsere-folyamatok: a vata-zónához tartoznak a belek, az ivarszervek, a gerinc, a medence és a lábak. A pitta a test középső részén található, székhelye a gyomor, a vékonybelek, az emésztőszervek és az érhálózat. A kapha dosha szervei a légúti szervek, valamint a szív, az ízületek, a kötő- és a zsírszövetek is. A doshák közt levő kényes egyensúly felborulása a szervezet megbetegedéséhez vezet. A doshák mindegyike megtalálható szervezetünkben, azonban koránt sem arányosan. Az arányuk személyenként változik, dominanciájuk alapján pedig tíz testtípust különböztetünk meg. Adott a három dosha (vata, pitta, kapha), aztán ezekből kettő túlsúlya (dominanciától függően vata-pitta, pitta-vata, vata-kapha, kapha-vata, pitta-kapha vagy kapha-pitta), és a legritkább eset, amikor a három teljesen azonos arányban áll egymással (tridosha).
Az alábbi tesztben lényed húsz aspektusát kell megvizsgálnod. Válaszaid alapján meghatározhatóvá válik, melyik dosha-típusba tartozol. Fontos, hogy légy őszinte magadhoz, és lehetőleg rövid idő alatt válaszolj a kérdésekre. Amelyik oszlopból a legtöbb jellemző rád, az a te típusod. Ne ijedj meg, ha több típusba tartozol! Tudd, hogy nincsenek jó és rossz válaszok. Ez a kérdéssor mindössze eligazításra hivatott fizikai egészséged fenntartása érdekében – de semmiképpen sem határozhatja meg valódi lényedet. A táblázat alatt találod a doshák rövid elemzését.

Személyiségjegy: Vata dosha Pitta dosha Kapha dosha
Testalkat Vékony, törékeny Közepes, arányos Erőteljes, kövérkés
Súly Alacsony Stabil Magas
Bőr Hideg, száraz Meleg, világos, szeplős, vagy anyajegyes Vastag, olajos
Haj Száraz, töredezett, vékony, göndör Lágy, szőke, vörös, egyenes Sűrű, zsíros, sötét, hullámos
Szem Kicsi, fürkésző Világos, érzékeny Nagy, szelíd
Fogazat Nagy, kiálló, ferde Normális, sárgás színű Nagy, erős, fehér
Beszédstílus Gyors, domináns Prognáns, érthető Lassú, jól megfogalmazott
Mozgás Sietős, kapkodó Határozott, erőteljes Kecses, könnyed
Erőnlét Kevés Közepes Kitartó
Megértés Gyors felfogás, könnyű felejtés Éles elme, jó emlékezet Lassú tanulás, végtelen memória
Anyagcsere Rendszerezetlen étvágy, változó emésztés Féktelen étvágy, gyors emésztés Mérsékelt étvágy, lassú emésztés
Szívverés Kígyó: gyors, szeszélyes, gyenge Béka: pattogó, erős, szabályos Hattyú: lassú, büszke, stabil
Elme Csapongó Simulékony Rendíthetetlen
Alvás Rövid alvás, gyakori felkelés Normális alvás, de háborgó elme Hosszú alvás, nehéz ébredés
Cselekvés Állandó aktivitás Precizitás, pontosság Módszeres, kimért
Alkalmatlan időjárás Nem kedveli a hideg, szeles időt Nem kedveli a meleg, száraz időt Nem kedveli, a hűvös, nyirkos időt
Jellemvonások Lelkesedés, Ötletesség, Élénk fantázia Vezető egyéniség, versenyszellem, kihívásokkal teli élet Türelmes, harmonikus, békeszerető természet
Érzések Hirtelenkedés, gyors visszaállás Kritikusság, magas elvárások Erős érzések, mély átélés
Időbeosztás Szétszórt, rendszertelen Pontos, beosztott idő Elégedett helyzetével

 

Vata dosha – levegő és éter:
A vata típusúak energikusak, de szeszélyesek: olykor csak bele-belekapnak egy ötlet megvalósításába, aztán már állnak is át a következőre. Jó partnerek, a kapcsolatteremtés minden formáját élvezik. Az érzések színes spektrumát képesek megélni, rendszerint a legradikálisabb formában. Őszinte és szerető társak, de nyughatatlanok, gyakran görcsösek. Könnyedén alkalmazkodnak, de a koncentráció nem épp a legfőbb erősségük. Testük törékeny, vézna, ami nem jelenti, hogy gyenge is.


Pitta dosha – tűz és víz:
A pitta típusúak erőteljes vezetők. Szenvedélyes forradalmárok, akik becsülik a munkát. Határozottságuk a siker felé tereli őket, de magas elvárásaik miatt örökké nyughatatlanok. Könnyen válnak ingerültté, emiatt nehezen teremtenek kapcsolatot. Nagy erőfeszítésükbe kerül, hogy érzéseiket kontroll alatt tartsák, emiatt depressziósok is lehetnek. Szeretnek a középpontban lenni, képességiek alapján minden joguk meg is van erre. Testalkatuk közepes, erőteljes, személyiségükhöz hasonlóan élénk.

Kapha dosha – víz és föld:
A kapha típusúak roppant mély érzésűek. Gondoskodóak és segítőkészek, akik a szeretetért mindent feláldoznak. Olykor a figyelem iránti vágyuk függőségi viszonyba sodorja őket. Ragaszkodó típusúak, az idővel birtoklóvá válhatnak. Lassan, megfontoltan cselekednek, szeretik átrágni a döntéseket újra meg újra, hogy semmiképpen se kövessenek el hibát. Életüket a harmónia és a béke hatja át, amivel megbízható társsá lehetnek. Néha elkényelmesednek, lustává és mohóvá válnak, de könnyen beismerik hibáikat, és megbocsájtanak önmaguknak, mint másoknak. Alkatuk kerek, formás, erős, ami ugyancsak kifejezi bensőséges lényüket.

Minden jót

kekplatanfa

A bejegyzés trackback címe:

https://kekplatanfa.blog.hu/api/trackback/id/tr2815051768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása